İslâm Dini Açısından Tenâsüh ve Reenkarnasyon
Bulğen, M. “İslâm Dini Açısından Tenâsüh ve Reenkarnasyon”. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 0 (2014 ): 63-92.
Öz
Üç bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde İslâm dini ile Hint kıtası dinleri arasında Tanrı, evren, insan tasavvurları ve ölümsüzlük doktrinleri ekseninde genel bir karşılaştırma yapı- lacak, böylelikle tenâsüh ve âhiret inancının ait olduğu dinî gelenek içindeki yeri gösterilmeye çalışılacaktır. İkinci bölümde İslâm düşünce tarihinde tenâsüh inancıyla ilişkilendirilen gruplar ve bunlara gösterilen tepkiler ortaya koyulacaktır. Üçüncü bölümde ise kadîm tenâsüh inancının günümüzdeki şekli olan reenkarnasyon düşüncesi ele alınacak; bu bağlamda ülkemizde çeşitli dernek ve vakıflar vasıtasıyla faaliyetlerini yürüten ruhçu akımların, reenkarnasyonun bilimsel olarak kanıtlandığı, kötülük problemine çözüm getirdiği ve başta Kur’ân olmak üzere ilâhî dinlerin kutsal kitaplarının da bu inancı desteklediği gibi iddiaları değerlendirilecektir. Makalenin genel amacı ise din ve düşünce sistemlerinin ölümsüzlük doktrinlerini varlık anlayışları, dünya görüşleri ve bilgi nazariyeleriyle bütünleşik bir sistem dâhilinde ortaya koydukları, bu doğrultuda reenkarnasyon inancının da İslâm dininin en temelde Tanrı, evren ve insan tasavvuruyla uyuşmadığını ortaya koymaktır.
Anahtar Kelimeler
Ölümsüzlük, Âhiret İnancı, Ruh Göçü, Tenasüh, Reenkarnasyon
Abstract
This study has three parts. In the first part I am going to compare Islamic conception of God, universe and man to the conception that was developed in the Indian sub-continent. Thus I am going to trace the place of the idea of migration of the soul and the belief in the hereafter within these to religious traditions. In the second part, I am going to discuss the group that are associat- ed with the belief of the migration of the soul and the reaction they received from Muslim thinkers. In the third part, I am going to deal with the idea of reincarnation as the modern version of the idea of the migration of the soul. In this context, I am going to discuss various claims of groups or organizations defending the idea of reincarnation. Among these claim, one may include the following: reincarnation is scientifically verified, belief in reincarnation solves the problem of evil, and it is supported by sacred books including the Qur’an.
My overall purpose is to show that religious teachings and philosophical theories determine their teachings concerning life after death or endless life in accordance with their vision of being, with their worldview and epistemological perspectives. Accordingly, the belief in the reincarnation is contrary to Islamic teachings concerning God, the universe and man.
Keywords: Immortality, Hereafter Belief, Transmigration, Tanasuh, Reincarnation.